OPSLAGSTAVLEN

MIN OPSLAGSTAVLE

Velkommen til min lille personlige opslagstavle.

Jeg vil bl.a. dele tanker, billeder og tips med jer. Opslagene vil variere - nogle mere  teoretiske, nogle inspirerende, nogle praktiske... Jeg håber du får lyst til at kigge med.

BEKYMRINGER:

Bekymrer du dig meget? Grubler du over en tidligere eller kommende præstation, dine relationer, dit studie/job eller fremtiden? Vi får tusindvis af tanker hver dag – positive & negative – og de kommer, som det passer dem. Vi kan vælge at bide på krogen, sidde fast i tankemylderet, eller vi kan svømme forbi og lade tankerne være. En tankes levetid er kort, medmindre vi fokuser på og dyrker den. Betragt tanken som et myggestik. Hvis du klør i den, bliver det værre – det kan endda udvikle sig til et sår. Hvis du derimod lader det være, vil det hele af sig selv.


Tips, som kan hjælpe til at håndtere tankerne mere effektivt:

  1. Først er det vigtigt at blive opmærksom på tankerne. Se på tankerne - hvad er temaet?
  2. Herefter se på hvordan tankerne påvirker dig? Er det tanker som hjælper eller kan hjælpe dig til et (for dig) rigt liv? Sidder du fast i tanken eller kan du faktisk give slip?
  3. Nu skal der trænes: Forestil dig at du står på en motorvejsbro. Dine tanker er som biler. De kører der under dig. Du kan lade dem kører videre eller du kan vælge at vinke dem ind på parkeringspladsen hvor du efterfølgende kan ”henvende” dig direkte til dem. Det kan være en fordel at have afsat ”bekymringstid”, hvor visse tanker kan kigges over.

Så meget af vores lykke afhænger af hvordan vi vælger at se verden...

Alle vil være succesfulde indtil de opdager hvad det faktisk kræver!

ER DU I SORG?
Sorg er et livsvilkår, der er en uundgåelig del af livet. Vi sørger når vi ”mister” noget eller nogen vi har kær. Sorgen er meget individuel og kan have mange ansigter – et familiemedlem, der går bort, en drøm, der opgives, en skade, der bremser udviklingen…
I dag forstås sorg som en proces, der beskrives som værende 2-sporet. Når vi mennesker mister noget vi har kært, vil vores sorgproces være en vekslen mellem de to spor – det tabsorienteret og det genopbyggende spor.

Når vi befinder os i det tabsorienterede spor, er vores fokus på den eller det som vi har mistet. Vi fyldes med følelsesmæssige reaktioner såsom intens tristhed, vrede, håbløshed og længsel.

Når vi befinder os i det genopbyggende spor, er vi optaget af hverdagen efter tabet. Sorgen har vi stadig med os, men vi er orienteret mod hverdagens praktikaliteter og den nye tilværelse. 
I en sorgproces vil vi skiftevis være i de to spor – vi vil pendulere mellem dem og langt de fleste mennesker oplever at komme igennem sorgen. Nogle oplever dog at stagnere i det tabsorienterede spor, hvilket medfører at de er påvirket i lang tid efter tabet. Dette kan føre til udvikling af en forlænget sorglidelse, der typisk vil være behandlingskrævende.
Svære tanker og følelser er uundgåelige når vi ”mister” nogle/noget. Det primære problem er ikke følelsen af sorg, men håndteringen af sorgen. Ligesom kroppen, regulerer sindet sig selv - så ha’ tillid til sindets naturlige regulering og benyt dig af disse konkrete råd: 

  1. Giv sorgen plads, vær i sorgen men begræns den tid som du bruger på at sørge. Lad det være dig som styrer, hvor ofte og hvor meget opmærksomhed du giver sorgen frem for, at det er sorgen, der styrer dig. Afsæt f.eks. 1½ times sørgetid hver dag og prøv derefter at vende tilbage til dagens gøremål. Hvis sorgen trænger sig på, så udskyde håndteringen til din fastlagte sørgetid. 
  2. Flyt dit fokus ud i verden. Selvom sorgen kan virke ukontrollerbar, så vend tilbage til din dagligdag. Du kan godt have de svære tanker og følelser med dig, men vælge at give verden omkring dig din fulde opmærksomhed.